Wednesday, June 23, 2010

Episod 1

(This story is powered by GerakGeri@puppeteye, just let your cursor tell the story, you can see the caption when u place the cursor at the pictures...)

GerakGeri : Pantai Timur / Selatan

Episod : 1
Destinasi : Kuala Lumpur - Johor Bahru
Tarikh : 1 Jun - 5 Jun 2010
Status : Bersama rakan
Bajet Pengangkutan : RM104.60 (KL-KTN-JB-KL)

Batu Tiga... the main gate for this unplanned trip for me...
Akhir is waiting at KL Sentral... die baru je habis kerja kat Kinokuniya, KLCC...
Tren dr KL ke Jerantut pukul 8.30mlm... n the komuter tu... faham2 je la... suddenly stuck dekat stesen Petaling (tp nak sedapkan hati, I tell akhir that the komuter stuck at Angkasapuri)
Tiba je kat sentral, "Aizat, aku lapar la... bekerja keras siang td, jom McD..." (bukan dialog sebenar)

Then, kitorang pn naek la KTM tu ke Jerantut... Kebetulan, org kat sebelah kitorang pn mkan McD gak kat dlam tren... so, konklusinye, bdak2 mude ni mmg suke fast food la eh?
Setibanya kat Jerantut dlam pkul 3.00pg, kitorang tidur kat stesen tu menanti azan subuh...

Batu Tiga - Kuala Lumpur - Gemas - Jerantut









pic name

pic name

pic name


Lepas solat subuh, kitorang tidur sekejap.. dlam pukul 10pg tu, kitorang sambung balek perjalanan... Sementare tggu bas ke Kuantan pkul 11pg, kitorang mengisi perut dlu dekat gerai berhampiran dgn stesen bas tu...

Jerantut - Jengka - Maran - Gambang - Kuantan









pic name

pic name

pic name


Sampai je kat Kuantan ni, naseb baik la byak bas ke Pekan... Time ondaway ke Pekan ni, pergh!! banyak giller budak2 skolah.. then I realised that today is school hour~ hmm.. kire bas Bee Huat ni jd nadi bdak2 skolah pergi dan balek ke skolah... where is the school bus? tp ok la tu, kire sekali harung je...

At Pekan, ade gak mmber yg dudok kat situ, Zul namenye... Akhir show me his house, normally I will take a pic, tapi.. ramai sgat budak sekolah kat dlam bas tu, tak jadi la..hmm.. So kat bandar Pekan, kitorang just makan cendol Saleem yg katenye our prime Minister, Dato' Sri Najib pernah mkan kat situ... Dr sini nak ke Kuala Rompin, kitorang nyaris2 tertinggal bas.. Akhir siap kejar dan tahan bas tu..(da mcam superman) hahahaha...

Kuantan - Pekan - Kuala Rompin









pic name

pic name

pic name


Hah! Hafiz da smpai!! Die bawak kitorang pergi Rompin Fest kat Pantai Hiburan... best la jugak~ So, mlam tu kitorang overnight kat umah Hafiz... (dah tambah lg sorang ahli kembara~)... Aktiviti di rumah Hafiz, mkan buah rambutan, buah mangga, bersiar2 di pantai, berbual2 besame his parents...dan lain2..hehehe...~

Kuala Rompin - Tanjung Gemok









pic name

pic name

pic name


Dari Pantai Timur ke Selatan bermula dr Endau...naek teksi ke Mersing sbb da terlepas bas... Lepas tu, tragedi yg same berulang balek time kat Mersing~ Nyaris tertinggal bas lg ke Kota Tinggi.. Lari terkejar2 menahan bas...(da macam Amazing Race da time tu).. Kat Kota Tinggi, naek bas ke Johor Bahru dan sepanjang pejalanan tu, baru kitorang decide nak stay kat mane... Last2 minit, kereta Syauqi rosak, Azffar xde transport, Akmal x angkat telefon and x balas mesej (xtau la sengaje ke x), then Nazrin x datang ke JB time tu... hmmm... then I decide to bring them to my grandma's house at Bndar Baru Uda... pheeeww~

Endau - Mersing - Kota Tinggi - Johor Bahru












pic name

pic name

pic name
Aktiviti2 kat Johor Bahru



(Swimming - Danga Bay - Ronda2 JohorBharu - Karaoke - Midnight McD)









pic name

pic name

pic name












pic name

pic name

pic name



Huh, so, GerakGeri episod ni is going towards an end...~
Hafiz n Akhir is going to Pasir Gudang, pegi rumah akak si Hafiz tu...
Si Akhir pun ade gak sedare kat situ... and my family come to JB for kenduri kahwin at Larkin... (kirenye Si Hafiz n Akhir going to Pas

ir Gudang sbb nak lari dr jumpe kluarge aku la tu...)heheheh
.. Keesokan harinye, Time nak balek tu, Aku n Akmal (tmbah lg sorang ahli kmbare~) dr Bndar Baru Uda n Akhir n Hafiz dr Pasir Gudang... Jumpe kat City Square, JB..








Johor Bahru - Kuala Lumpur


















pic name

pic name

pic name



Thanks to :
Keretapi Tanah Melayu (KTMB)
, Bee Huat Omnibus
, Bas Rahmat Alam
, Mersing Omnibus

,
Bas Causeway Link
, Teksi Endau-Mersing,
Ahli Keluarga Hafiz, Akmal
Org2 JB (Nazrin, Syauqi, Azffar)

...Tamat Episod 1...

2 comments:

Free_Dom90 said...

hehe...
bestnyer...
ala2 backpackers gtew...
even dalam malaysia je pon, it's a kickstart of something new and being independant(walaupun ade sket2 depend on people)...
I wish i could be one of u guys, jln2 all the sorts...
besh!

Anonymous said...

hahahahahahahahahahahahahha...da siap!!!!...xde agi din bramboi...hahahah