Monday, September 6, 2010

Spaghetti Ala-Melayu

Alhamdulillah... dalam angan dan sedar, kite telah pun berpuasa selama 3 minggu lebih... lagi beberape hari je lagi seluruh umat Islam di muka bumi ini akan menyambut hari kemenangan iaitu Hari Raya Aidilfitri~So, kalau ade certain2 dr korg sume yg dah mule rase jemu dengan juadah2 kat bazaar ramadhan tu, meh sini cube resipi my sis... spaghetti ala-melayu atau lebih dikenali sebagai Spaghetti Black Pepper...
Biasenye makanan2 dr itali ni kan diorg suke letak bnde2 yg x pedas mcam tomato, keju, dan cendawan kan? so, kali ni kite try give it some spices that suits selera org Malaysia~

Lets co0king!! just follow this steps :










Belah kanan (Rajah A) - Minyak, bawang merah, bawang putih, kicap, lada hitam
Belah kiri (Rajah B) - Lada hitam, lada sulah, serbuk basil, paprika, garlic steak

Firstly, rebus spaghetti sehingga masak, letak sikit minyak dan garam ke dalam air rebusan

Dalam masa yg sama, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, goreng daging cincang sehingga masak

Letakkan bawang merah dan bawang putih yang telah dipotong dadu... tumis sehingga naik bau

Bubuh secukup rase kicap char kuey teow/kicap cair... dan utk rasa, letak kicap manis dan kicap masin secukup rase mengikut citarasa

Letakkan herba2 serta serbuk2 termasuk lada hitam yang telah ditunjukkan pada Rajah B

Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan spaghetti itu td mengikut citarasa anda samade nak kering atau basah

Campurkan spaghetti yg telah direbus tadi ke dalam bahan2 yg telah ditumis dan digoreng td... goreng sehingga sebati, dan...SIAP!

Inilah die Spaghetti Ala-Melayu yg telah siap dihidang...

So, Selamat mencuba & Selamat Berpuasa semua!!

No comments: