Thursday, September 24, 2009

Warna-Warni Aidilfitri

Aidilfitri telah pun tiba,
Ketupat rendang sedap tak terperi,

Ziarah menziarahi amalan kita,

Duit raya jangan lupa diberi...

Assalamualaikum kepada seluruh muslimin dan muslimat yang menyambut Aidilfitri tak kira di mana anda berada...~
Adakah Sambutan Hari Lebaran pada tahun ini bermakna buat anda??
hmm... seelok2nya, sambutlah bulan kemenangan ini dengan sederhana~(xyah la over sgt smpai nak dok bakar rumah~)
So, kat sini aku nak citer sket pengalaman raya tahun ni kat rumah nenek belah mak, kat Johor Bahru~

1 SYAWAL : Mukadimah Aidilfitri
- Solat Sunat Aidilfitri
- Biskut Raya pertama yang ditelan, Tart Nenas...hehehe~
- Bersalam-salaman dan bergambar-gambaran
- Lunch with Nasi Beriyani at Mak Long's House
- Heading to Gelang Patah, kampung Mak Ngah

Suasana di rumah Mak Long... Presenting my grandma, yg pkai baju pink tu...
tgah bergosip la tu kot~ hehehe....


Biru, tanda perpaduan...Eh!!, ni sambutan raye la~ bukan merdeka... hahaha
yang berbaju biru ni, kluarge Pak Ngah aku... Diorang tgh menikmati Nasi Beriyani di pagi raye...


Rumah Tok Patah kat Gelang Patah....
Ramainye org~... Muke ceria je sume bile dah kena asam pedas ikan sembilang~ hahaha...


Thats my grandma~ kadang2, atok kene senaman sket...
hmmm...


Akak aku mmg suke berposing~ yang pakai bju kurung kaler putih tu kazen aku... die jarang nak masuk dalam gamba, sebab die suke jd sukerela nak amek gamb0~



2 SYAWAL : Lebaran's Barbecue & Grill
- Shopping at Giant Tampoi (cari bahan2 untuk memanggang)
- Barbecue kat depan rumah...nyUmMy!!

Ni dah wave(round) ke-3 ni... dari kiri, asparagus, skew veggie, BBQ beef skew, baked potato jacket, cencaru bakar... hahaha...~


See!! its handmade!!~ hahhaa... rajinnye diorang ni...~
makanan dari air tangan abg n akak...


Nyum2... melantak sorang2...ceh, kantoi lak x wat keje...~ hmmm...
api tu bukan CGI tau~ mcam api dlam citer anto0 fighter plak...~


Inilah suasana sebenar pada malam tu....
ade yang bergosip, ade yang membakar, ade yang jd tauke air, n ade gak jd tukang amek gamba...huhuhu



3 SYAWAL : Aidilfitri Lights the Danga Nights
- Sedara-mara dari Batu Pahat datang~
- Malam tu, projek bermula... Danga Nights!!
- Senaman secara tak sengaja time naik beca tuh~ adoyai...~

Kalo pegi JB, rase cam ade bnde yg tertinggal kalo x pi Danga Bay nieh...
Bukannye ade ape pon kat situ, cume ade byk bnde yg boleh menghabiskan duet~
hahahah....


Cahaya2 lebaran yang menyinari malam di teluk selatan ini... Ceh, ade plak org yg interframe kat tepi tu~ tumpang glamor ye~ hahaha....


Train Rides... honk2!! Sape kate kat JB xde LRT???!! abes tu yg aku naek tu HaPe?? hahaha...
Maaf ye kat sume dak jb... gurau jex~... =D


Hah, yang ni plak, sape kate kat Melake n Penang je yg ade beca?? Abes tu yg aku naek tu HaPe?? hahaha... siap ade lampu gliter2 lg...waahaha!!!
Err... baju yg aku pakai tu mmg gelap sket kat belah atas...kirenye, yg k0rg nmpak tu bukan peluh~ (tWeett!! penipu!!!) =D



4 SYAWAL : Rekreasi di Aidilfitri
- Bersantai kat rumah Pak Long
- Heading to Taman Merdeka, JB
- Fotokrazee!!! (Photocrazy!!)

Raye, raye jugak... santai, santai jugak...
kitorang telah memilih Taman Merdeka ni sebagai pusat utk berekreasi n wat aktivitis fotoshut (penggambaran...Amaran!! jgn gune bahasa direct translate lg k~)... hahaha... Kak Ila kate, tmpat ni lawa...yEap, it is~!!


Malaysia Bebas Sampah 2009!!!
hahaha... lompat kegirangan tanda kemenangan dan pembebasan~!!


Rancangan awal, katanye nak berjogging...
asSudDah~ kalo da start bergambo, tr0s batal plan tue~
hahahah... macam ade kat h0tel or villa kan?? padahal tempat j0gging jex...


Ucapan kepada warga Selangor : Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri~!!
(salam perantau dari Johor Bharu...) hahahah......


Very nice view... tasik die nmpak cantik kan?? padahal..........
kat sebelah tu je ade sek0r ikan timbul(mati)...hmmm


See... cahaya syawal masih lagi menyinari kehidupanku... Alhamdulillah~











Dengan ini,
Saya Mengucapakan Selamat Menyambut
Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin
Semoga segala kesilapan serta kesalahan dimaafkan~

2 comments:

cik cahaya mata said...

weyh pakcik...tgk blog aku t k...yg baru nyer...huhuhu...komen plez...

eyezart said...

baek mak cik~
huhuh...=D

happy raye~!!