Friday, December 19, 2008

Games and Life...

(Malay version / versi melayu)

Permainan dan Kehidupan....

Telah pon aku catatkan kat mane2, bahawe h0bi aku adalah bermain game (x kesahlah, PS2 ke, PC ke, Gameb0y ke..aslkan game~) & melayari tenet...
tp, bile aku d0k berfikir... sbenarnye, kite semua ni tengah berada dlam situasi yg same cam kat dlam game~
bkan game p0kemon, bkan GTA, bkan final fantasy ataup0n bkan game tembak2....
tp.............ianya ialah;

GAME KEHIDUPAN...!~
  • Semase kite dilahirkan, the game is begin...kite semua masih lagi dalam level 1 & tidak menempuhi pelbagai cabaran... klau korg men Final Fantasy, raksasa awal2 mesti x kuat...
  • Didikan awal secare langsung & tidak langsung akan diberikan oleh ibu bapa kite... that one is tutorial yg slalunye kite kne tempuhi utk belajar cara bermain sesuatu game...
  • Dah masok level 7 (darjah satu) sket, perasaan da nak mule becampor-aduk...rase takot, gembira, cuak, ingin tahu, dan byk lagi...sbb cabaran yg akan dihadapinya amatlah mencabar...
  • Misi akan tetap dicari, musuh akan tetap ditentang, party (member2) akan tetap bersame utk menjalankan misi yg same...(belajar & berjaya)...~
  • Tidak dapat dinafikan, setiap game mesti ade panduannya... klau x percaye, klik je kat sini...semua panduan ngan cheat dia bagi utk memudahkan perjalanan sesuatu game...tp kalo dlam kehidupan kite?? ape panduannye??? utk org Islam, semestinya, Al-Quran da As-sunnah...panduan yg lengkap utk menjalankan kehidupan yg penuh dengan liku ni...
  • Dugaan akan sentiase ade... disekeliling kite... cume kite kne tahu strategi utk menjadi lebih baek dan berjaye... sehebat mane p0n korg bermain game tu, korg MESTI akan jumpe perkataan"Game Over" walaup0n korg menang dlam game tu... itulah yg dikatakan "meninggal dunia" jika dibawa ke realiti kehidupan...~

.....................................................................................................

Inilah yg diibaratkan sebagai...

Kehidupan di dunia, sekadar pemainan yg lengkap dan kompleks...

Selepas game over(meninggal diunia), barulah kite disedarkan di dunia sebenar...!

iaitu... dunia akhirat (judgement day~)





Tidak semua game melambangkan kehidupan seseorang...
Antare game yg mencerminkan kehidupan kite ialah....seperti game bergenre RPG seperti Final Fantasy, Rogue Galaxy, Suikoden, Kingdom Hearts dan byk lagi...serta game bergenre Simulasi seperti The Sims, GTA(tp ni game kehidupan yg x baek...heheh), Harvest Moon dan lain2...


nak info ttg game?? klik je...
> Final Fantasy
> Kingdom Hearts
> Rogue Galaxy
> Harvest moon : BTN / AWL special edt.
> The Sims
> Grand Theft Auto(GTA)

Diilhamkan dari,
Game PS2, Final Fantasy dan Harvest Moon
serta kehidupan kite yg penuh dengan liku...

4 comments:

Ahmad Fuad Haji Morad said...

a'kum..Game kartun nie Aizat..haha.. anak Pak Lang, si Faisal aka Ecal (dulu MRSM Muadzzam spt Aizat) sekarang asyik ngan game bola siang/malam..

eyezart said...

hehe...
tp skrg da jrg men game...
busy~
=D

AzRy SyaFiQah said...

aizat..
knape kat game tu ade gamba dak klas..
adakah ktorg ni pon game gak..haha

eyezart said...

azry,
hahah...
something like dat~
we are the part of the game...
just want to show dat our life is like a game...
=D