Monday, July 18, 2011

Adik-Beradik Buah

Ramai yang dah tahu, ramai yang tertanya-tanya dan ramai jugak yang tak perasan...
Pasal buah-buahan.. sama la mcam kita, ade adik-beradik, berlainan bangsa, dan memiliki budaya yang berbeza...
Kali ni, sajala nak bawak korang semua mendekati buah-buahan yang sama tapi tak serupa ni..
Actually, ini hanyalah pendapat semata-mata.. tak buat research ataupun amek maklumat dari mana-mana laman web pun.. so, kalau korang rasa-rasa pendapat aku ni mcam tak tepat, bagitau la ye..

LAI & PEAR
LAI : Selalunya bewarne kuning, isi die kasar sket, pastu ade rase "gritty texture" sket (ala2 batu2 kecil), kulit luar die biasenye berbintik2 dan kdang2 manis, kdang2 masam dan kdg2 tawar.
PEAR : Selalunye bewarne hijau, bentuk ala2 jambu batu, isi die lebih lembut, kulit luar berkedut2 sket, selalunya manis ikut nasib gak kalau2 dpat yg tawar.

RAMBUTAN & PULASAN
RAMBUTAN : Kulit luar lebih berbulu, isi kadang2 melekat dekat biji tapi ade jugak yang tak melekat, rase jus die manis dan masam, isi padat.
PULASAN : Kulit luar keras, berduri2 tapi tak tajam, isi kebanyakannya melekat kat biji, ade bau dan rasanya yang tersendiri, isi lebih lembut tapi melekat kat biji.

LIMAU NIPIS & LIMAU KASTURI
LIMAU NIPIS : Isi dalam warna putih, saiz kebanyakannya besar, beraroma sitrus dan masam.
LIMAU KASTURI : Isi dalam warna kuning dan oren, saiz kecil, kulit luar boleh didapati dlam warna hijau atau hijau kekuningan, rasa samada masam atau manis.

MANGGA & KUINI
MANGGA : Kulit luar boleh didapati dalam warna kuning, oren atau hijau, rasa ada yang manis, masam, mempunyai jus serta aroma, lebih lonjong dan kurang serabut(serat).
KUINI : Kulit luar warna hijau, berbentuk bulat, rasa manis dan bergas, lebih jus dan aromanya kuat lebih kurang macam buah durian, banyak serabut(serat).

CEMPEDAK & NANGKA
CEMPEDAK : Kulit luar bergetah, isi lembut, lebih basah, isi lembik dan mudah dipicit, berserat, manis seperti bergas dan wangi.
NANGKA : Kulit sama mcam cempedak, isi padat, kurang jus, tidak berserat, isi ala2 rangup, rasa manis dan beraroma.

LANGSAT & DUKU
LANGSAT : Kulit lebih nipis, isi kdang2 kelat, kdang2 manis, biji sangat pahit dan ade banyak serat di tengah.
DUKU : Kulit lebih tebal, isi kadang2 manis, kadang2 masam, isi kecil sebab mmpunyai kulit yang lebih tebal, rasanya lebih kurang sama dengan langsat.

KELAPA & KELAPA LAUT
KELAPA : Air rasa manis dan memiliki sedikit rasa umami (sejenis rase yg susah utk diterangkan), isinya juga sperti tiada rasa (senang citer, rase die, rase kelapa), kulit tebal dan serabut kulitnya sangat berguna dan dikenali sebagai sabut.
KELAPA LAUT : Rupa luaran die lebih kurang macam kelapa, cuma warne die lebih gelap dan kelihatan seperti manggis gergasi, rase buah die tak pasti (maybe same mcam kelapa kot), air die manis dan beraroma sperti buah mata kucing.

No comments: