Tuesday, June 14, 2011

Penglihatan dari Hati

Baru2 ni, aku naik LRT dari KLCC ke Kelana Jaya...
Sampai je kat stesen Kampung Baru, pintu LRT tu pun terbukak lah kan...
Pastu ade due orang makcik masuk ikot pintu tu dengan tongkat...
Masuk2 je, terus melulu ke tempat duduk belah kiri, tanpa mengendahkan orang yang tgah duduk kat kerusi tu...

Orang2 yang kat kerusi tu terus cepat2 beralih...
Lepas tu, aku berasa sngat teruja sbb... you know, someone yg xdpat lihat, then naek LRT...
Certain2 orang mesti kate, "Alaa..biaase la tu, orang buta dah biase dah dengan keadaan persekitaran diorg"...
Isunye bukan biase ke xbiase...
Aku terfikir kejap, kalaulah diorang ni buta sejak kecil, camne la ek? muke sendiri pon x pernah tengok...

So, ape prasaan korang? Kesian memang la kan...
Cuma kita ni kenalah prihatin and amek berat sket kat diorg...
Janganlah kite nak sisihkan diorang drpada masyarakat...
They were struggelling untuk hidup seperti normal macam kite...
Sebab mase dlam LRT tu, ade la sorang mamat ni, after makcik tu duduk je kat sbelah die, terus die nak bangun and tukar tempat duduk...
mcam xperlu kan? hmm...

Ok, cube korang bayangkan, dalam dunia orang buta,
diorang dapat mengenal pasti benda2 kat skeliling diorang, tp imej nye xde...

Inilah beberape contoh pandangan mereka terhadap benda sekeliling :

Ok, ni gambar mak ayah saye...
segak dan cantik kan mereka...

Yang ni pulak rumah saye...
xdelah besar sangat kan? tp alhamdulillah ade tempat berlindung...

Hah, ni lah kucing jiran saye...
lebat kan bulu die..

Camne? Menyayat hati x??
Hidup kita dikelilingi dengan warna-warni...tp mereka?
So, kita sebagai manusia yang berakal, marilah kita menghormati golongan2 ini dan memberi bantuan sekiranya mereka sedang berjalan2, ingin melintas, mahupun sedang mencari laluan untuk ke destinasi yang ingin dituju... =D

2 comments:

Free_Dom90 said...

hmm
speechless really
it was so thoughtful of you to make us think like the ones who is vision disable
i am all touch

Eyezart said...

kan? kan?
tu lah realiti kehidupan diorg yg kite jarang selami...
kalau umah kite blackout je, da mule nk mnggelabah... tp diorg, blackout spanjang hayat.. =l